Logo

Hoe kies en vind je kinderopvang?

Zeker bij een eerste kindje is de zoektocht naar een gepaste kinderopvang niet evident. Bepaalde termen zijn onduidelijk, wanneer start je best je zoektocht, waar let je wel en niet op? We geven je graag wat meer informatie hieronder.

Inkomensgerelateerde vs niet-inkomensgerelateerde kinderopvang

Sommige kinderopvangen werken met een prijs volgens inkomen en andere niet. Maar wat is juist het verschil?

Prijs volgens inkomen

Een opvang die inkomensgerelateerd werkt, is een opvang waarbij de prijs voor de opvang gebaseerd is op je inkomen en je gezinssamenstelling. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig. Dit attest kan je aanvragen op kindengezin.be en bezorg je aan de opvang vóór de start van de opvang.

Heb je graag hulp om het attest inkomenstarief aan te vragen? Kom langs bij Huis van het Kind met je identiteitskaart met pincode, we helpen je graag verder.

Vaste dagprijs

Een opvang die niet inkomensgerelateerd werkt, ook wel een opvang met een vrije dagprijs genoemd, bepaalt zelf welke prijs er wordt betaald voor de opvang. Deze opvangplaatsen voldoen aan dezelfde normen als de andere opvangplaatsen maar genieten nog niet van gesubsidieerde plaatsen.

Bij een vaste dagprijs heb je recht op een extra korting via de kinderopvangtoeslag (3,50€/dag), meer info op: https://www.kindengezin.be/nl/thema/kinderopvang-en-naar-school/kostprijs/vrije-prijs

Tip: Vaste dagprijzen variëren en hangen sterk af van wat wel en niet in de prijs is inbegrepen. Twijfel je over een opvangplaats met vaste dagprijs? Dan raden wij aan om bij ons te informeren of om rechtstreeks contact op te nemen. Een persoonlijk gesprek zegt meer dan enkel een prijs.

Meer info vind je hier.

Groepsopvang vs gezinsopvang

Sommige opvanginitiatieven vallen onder de noemer gezinsopvang, andere onder groepsopvang. Maar wat is juist het verschil?

Groepsopvang

Een groepsopvang, ook wel kinderdagverblijf of crèche genoemd, is een opvang met minimaal 9 kinderen in een leefgroep van maximum 18 kinderen. Eén begeleider mag maximum 9 kindjes opvangen. De opvang vindt meestal plaats in een apart gebouw of in een apart deel van een groter gebouw, bv. een school. Een groepsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet-inkomensgerelateerd zijn.

Gezinsopvang

Een gezinsopvang, ook wel onthaalouder genoemd,  is een kleinschalige opvang met één begeleider, er worden maximum 8 kinderen opgevangen. De opvang vindt meestal plaats in de eigen woning. Een gezinsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet inkomensgerelateerd zijn.

Meer info vind je hier.

Je kan inspectieverslagen opvragen

Wil je graag meer informatie over de kwaliteit van de kinderopvang, dan kan je steeds inspectieverslagen van Zorginspectie opvragen. Dat kan via de website van de Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Hou wel rekening met enkele weken wachttijd.

Hou rekening met de grote vraag naar kinderopvang en tips om actief te zoeken.

Bij het maken van een keuze is het belangrijk te weten dat de vraag naar opvang groter is dan het aanbod. Hierbij enkele tips:

  • Doe je aanvraag zo snel mogelijk, met andere woorden van zodra je weet dat je zwanger bent. Hoe sneller je inschrijft, hoe groter de kans dat je bij je gekozen kinderopvang terecht kan.
  • Maak een ruime keuze (bij voorkeur 5) om de kansen op een opvangplaats te vergroten. Kijk ook eens aan de rand van de stadskern. In de deelgemeentes is vaak sneller een plaatsje vrij. Bekijk eventueel de route naar je werk, misschien vind je daar ook nog mogelijkheden voor opvang.
  • Geef meer informatie in het aanmeldingssysteem over de 'startdatum' of het 'opvangplan' als je bijvoorbeeld flexibel kan zijn om te starten met minder dagen. Bekijk mogelijkheden om tijdelijk in het begin een paar dagen je kindje op te vangen door ouderschapsverlof aan te vragen of door familie te laten opvangen.
  • Kijk dagelijks je mails na zodra je aanvraag is ingediend. Kijk ook zeker bij jouw 'spam' of 'ongewenste' mails. Als een kinderopvang een voorstel doet voor een opvangplaats, reageer dan zo snel mogelijk. Reageren ze dat ze geen plaats hebben voeg dan zeker een nieuw initiatief toe.

Via je persoonlijk profiel kan je de stand van zaken van je aanvraag steeds bekijken.